متدولوژی XP

متدولوژی XP

متدولوژی XP

متدولوژی XP یک روش توسعه نرم افزار چابک است که بر ارائه نرم افزار با کیفیت بالا از طریق بازخوردهای مکرر و مداوم، همکاری و تعامل تمرکز دارد. این متدولوژی  بر رابطه کاری نزدیک بین تیم توسعه، مشتری و ذینفعان، با تاکید بر توسعه و استقرار سریع و تکرار شونده تاکید دارد.

رویکردهای توسعه چابک در دهه 1990 به عنوان واکنشی به مستندسازی و فرآیندهای مبتنی بر بوروکراسی، به ویژه رویکرد آبشاری، تکامل یافتند. رویکردهای چابک مبتنی بر اصولی رایج است که برخی از آنها عبارتند از:

  • نرم افزاری که کار می کند (Working Software) معیار کلیدی پیشرفت در یک پروژه است.
  • برای پیشرفت در یک پروژه، نرم افزار باید به سرعت توسعه یافته و در مراحل کوچک ارائه شود.
  • ارتباط چهره به چهره بر مستندسازی ارجحیت دارد.
  • بازخورد مستمر و مشارکت کاربران برای توسعه نرم افزار با کیفیت خوب ضروری است.
  • یک طراحی ساده که با گذشت زمان بهبود می‌یابد، رویکرد بهتری نسبت به یک طراحی دقیق برای مدیریت تمام سناریوهای ممکن است.
  • تاریخ های تحویل توسط تیم های توانمند و خبره تعیین می شود.

متدولوژی XP یکی از محبوب ترین و شناخته شده ترین رویکردها در خانواده روش های چابک است. یک پروژه XP با User Story شروع می شود که شرح کوتاهی از سناریوهایی است که مشتریان و کاربران مایلند سیستم از آنها پشتیبانی کند. هر User Story روی یک کارت جداگانه نوشته  می شود، بنابراین می توان آنها را به طور انعطاف پذیر گروه بندی کرد.

روش های موثر در متدولوژی XP

برخی از روش های موثر که در متدولوژی XP شناخته شده در ادامه ارائه شده اند:

  • مرور کد: بررسی کد (Code Review) خطاها را به طور موثر شناسایی و تصحیح می کند. در این روش کد توسط یک زوج از برنامه نویسان نوشته شده و مرور می شود. بنابر این یکی از روش های متداول در این متدولوژی برنامه نویسی جفتی (Peer Programming) است.
  • تست: تست به حذف خطاها و بهبود قابلیت اطمینان آن کمک می کند. متدولوژی XP توسعه تست محور (TDD) را برای نوشتن و اجرای مستمر موارد تست پیشنهاد می کند. در رویکرد TDD، تست ها حتی قبل از نوشتن هر کدی نوشته می‌شوند. سپس کدها به نحوی نوشته می شود تا تست ها پاس شوند.
  • توسعه تدریجی: یکی از روش های بسیار موثر متدولوژی XP توسعه تدریجی است زیرا بازخورد مستمر را به مشتری می دهد. براین أساس، تیم توسعه هر چند روز یک بار پس از هر تکرار، توسعه جدیدی را ارائه می دهد.
  • سادگی: این روش توسعه کد با کیفیت خوب و همچنین تست و اشکال زدایی آن را آسان تر می کند.
  • طراحی: طراحی با کیفیت خوب برای توسعه نرم افزار با کیفیت مهم است. بنابراین یکی از فعالیت های روزانه تیم های چابک طراحی است.
  • تست یکپارچه سازی: تست یکپارچه سازی به شناسایی اشکالات در رابط های کارکردی کمک می کند. XP پیشنهاد می کند که توسعه دهندگان باید با ساختن و انجام آزمون های یکپارچگی چندین بار در روز به یکپارچگی مستمر دست یابند.

اصول اولیه XP

XP  بر  تکرار مستمر تمرکز نموده که از طریق آن توسعه دهندگان User Storyها را پیاده سازی می کنند. User Storyها، اظهارات ساده و غیررسمی مشتری در مورد قابلیت‌های مورد نیاز است. یک User Story توصیف متعارف توسط کاربر از یک ویژگی سیستم مورد نیاز است. به جزئیات دقیق‌تری مانند سناریوهای مختلف که ممکن است رخ دهد اشاره نمی‌کند. بر اساس User Storyها، تیم پروژه استعاره ها (Methapor) را پیشنهاد می کند. استعاره ها دیدگاه مشترکی از نحوه عملکرد سیستم هستند. ممکن است تیم توسعه تصمیم بگیرد که یک Spike برای برخی ویژگی ها بسازد. Spike یک برنامه بسیار ساده است که برای بررسی مناسب بودن راه حل پیشنهادی ساخته شده است. می توان آن را شبیه به یک نمونه اولیه در نظر گرفت.

فعالیت های اساسی که در طول توسعه نرم افزار

برخی از فعالیت های اساسی که در طول توسعه نرم افزار با استفاده از XP دنبال می شود در ادامه بیان شده است:

تست:

XP به تست اهمیت زیادی می دهد و آن را عامل اولیه در توسعه نرم افزارهای بدون عیب می داند.

گوش دادن:

اگر توسعه دهندگان مجبور به توسعه نرم افزار با کیفیت خوب هستند، باید به دقت به صحبت های مشتریان گوش دهند. گاهی اوقات ممکن است برنامه نویسان دانش عمیقی از سیستمی که باید توسعه داده شود، نداشته باشند، بنابراین، باید عملکرد سیستم را به درستی درک کنند و این از طریق ارتباط با مشتریان محقق می شود.

طراحی:

بدون طراحی مناسب، پیاده‌سازی سیستم بسیار پیچیده می‌شود و درک راه‌حل آن بسیار دشوار است، در نتیجه تعمیر و نگهداری سخت و گران می‌شود. طراحی خوب باعث حذف وابستگی های پیچیده در یک سیستم می شود. بنابراین استفاده موثر از طراحی مناسب مورد تاکید است.

بازخورد:

یکی از مهمترین جنبه های مدل XP کسب بازخورد برای درک دقیق نیازهای مشتری است. تماس مکرر با مشتری باعث می شود توسعه موثر باشد.

سادگی:

سادگی اصل کلیدی در توسعه یک سیستم است. سیستم باید هم اکنون کارآمد بوده و قابل استفاده باشد. بنابر این به جای تلاش برای ساختن چیزی که زمان می برد و ممکن است هرگز استفاده نشود، باید نرم افزاری ساخته شود که کار می کند. به جای درگیر کردن زمان و تلاش بر روی حدس و گمان نیازهای آینده، باید بر برخی ویژگی‌های خاص که فورا مورد نیاز هستند تمرکز شود.

برنامه نویسی زوجی:

XP برنامه نویسی زوجی را تشویق می کند که در آن دو توسعه دهنده با هم در یک ایستگاه کاری کار می کنند. این رویکرد به اشتراک دانش کمک می کند، خطاها را کاهش می دهد و کیفیت کد را بهبود می بخشد.

یکپارچه سازی مستمر:

در XP، توسعه دهندگان کد خود را چندین بار در روز در یک مخزن مشترک یکپارچه می کنند. این امر به شناسایی و حل مشکلات یکپارچگی در مراحل اولیه توسعه کمک می کند.

Refactoring :

روش Refactoringفرآیند بازسازی کد موجود برای کارآمدتر کردن و سادگی نگهداری آن است. Refactoring کمک می کند. تا کد تمیز شده، قابل سازماندهی بوده و به راحتی قابل درک باشد.

مالکیت کد جمعی:

در XP، هیچ مالکیت فردی کد وجود ندارد. در عوض، کل تیم مسئول کد هستند. این رویکرد تضمین می کند که همه اعضای تیم نسبت به کد احساس مالکیت و مسئولیت دارند.

بازی برنامه ریزی:

XP یک بازی برنامه ریزی (Planning Game) را دنبال می کند که در آن مشتری و تیم توسعه برای اولویت بندی و برنامه ریزی وظایف توسعه با یکدیگر همکاری می کنند. این رویکرد کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که تیم بر روی مهمترین ویژگی ها کار می کند و ارزش را به مشتری ارائه می دهد.

مشتری در محل:

XP به یک مشتری در محل نیاز دارد که در طول پروژه از نزدیک با تیم توسعه همکاری کند. این رویکرد کمک می کند، تا اطمینان حاصل شود. که نیازهای مشتری درک شده و برآورده شده است، و همچنین ارتباط و بازخورد را تسهیل می کند.

کلام آخر

XP یک متدولوژی توسعه نرم افزار است، که به دلیل انعطاف پذیری، همکاری و بازخورد سریع با استفاده از تکنیک هایی مانند آزمون مستمر، انتشار مستمر و برنامه نویسی زوجی، که در آن دو برنامه نویس بر روی یک کد با هم همکاری می کنند، شناخته شده است. XP از مشارکت کاربر در طول فرآیند توسعه پشتیبانی می کند و در عین حال سادگی و ارتباط را در اولویت قرار می دهد. به طور کلی هدف XP ارائه سریع نرم افزار با کیفیت بالا و انطباق موثر با نیازهای متغیر است.

دیدگاهی بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند